هرآنچه باید در مورد وای فای 6 و استاندارد 802.11ax بدانید
وای فای 6 نسل جدید اتصال محبوب بیسیم می باشد که به طور قطعی جدا از مسئله سرعت بالاتر از امکانات بسیار ویژه دیگری هم برخوردار خواهد بود.
وایفای در نسل جدیدش از سرعت بالاتری برخوردار می شود. همین جمله جهت خوشحال شدن دسته عظیمی از کاربران این روزهای جهان فناوری کافی می باشد. هر اندازه که بیشتر از نرم افزارهایی که پهنای باند را اشغال می کنند بهره ببریم، اینترنت پرسرعت نیز نیاز بیشتری خواهیم داشت.
نسل تازه وایفای که با اسم WiFi 6 شناخته شده است، فقط پیشرفتش در زمینه بالاتر بردن سرعت نخواهد بود. در اصل، تأثیر آن بیشتر می باشد و با گذشتن زمان، جزئیات کامل تری برای ما آشکار خواهد داشت. در اصل، آپدیت های پیش رو در متصل کردن وایفای فقط به بالاتر بردن سرعت محدود نخواهد شد و حتی باید گفت، قرار نمی باشد سرعت و کیفیت با گذشت زمان کاهش پیدا کنند. طبق خبرهایی که در این مورد منتشر شده است، وایفای نسل ششم در همین سال جاری میلادی برای کاربران ارائه خواهد شد و بهاحتمال قوی، لپتاپ ها و گوشیهای هوشمند در آیندهی نه چندان دور به آن تجهیز خواهند یافت.
وایفای ۶ نسل تازه اتصال وایفای می باشد که همچنان همان وظایف قابل انتظار، یعنی اتصال دادن کاربران به اینترنت را انجام خواهد داد. همچنین باید گفت، تکنولوژی های دیگری هم با آن ارائه خواهند شد که بازدهی آن سرعت و اتصال را افزایش خواهد داد.
چقدر سریعتر می باشد؟
جواب کوتاه و سریع به سؤالی که داشتیم سرعت ۹.۶ گیگابیت برثانیه برای نسل تازه اتصال وای فای می باشد. سرعت نسل حاضر وای فای هم چیزی در حدود ۳.۵ گیگابیت برثانیه عنوان شده است. ولی باید گفت، هر دو سرعت میزان سرعتی که گفتیم مقادیر حداکثری نامی می باشند که به احتمال قوی در بهره واقعی از وای فای به آنها دسترسی پیدا نخواهید کرد. همچنین مورد دیگر، حتی اگر توانایی رسیدن به این سرعت هایی که گفتیم را داشته باشیم، بازهم برای ما کاربرد زیادی نخواهد داشت. برای مثال، سرعت اصلی اینترنت در آمریکا به شکل میانگین ۷۲ مگابیت بر ثانیه یا اینکه کمتر از ۱ درصد سرعت حداکثر می باشد.
افزایش یافتن سرعت نامی وایفای ۶ در برابر با نسل پیشین، در کل باید گفت نکتهی بسیار مهمی به حساب می آید. سرعت ۹.۷ گیگابیت بر ثانیهای فقط به یک رایانه وارد نخواهد شد. در اصل، میتوان سرعت را میان دستگاهای گوناگون شبکه تقسیم نمود به این معنا که سرعت بالاتر جهت همهی آنها خواهد بود.
مسئله، تنها سرعت است؟
در بخش پیشین، به این نتیجه رسیدیم که نسل آینده وایفای نه فقط با هدف بالاتر بردن سرعت یک دستگاه، بلکه جهت بهتر شدن کارایی و به طور کلی بهبود کارایی شبکه توسعه می باشد. با توجه به همین موارد هدف مهمی می باشد و در زمان ایده آلی هم مطرح خواهد شد. برای مثال، هنگامی که وایفای 5 به شکل رسمی عرضه شد، در هر منزل آمریکایی به طور تقریبی پنج دستگاه به اینترنت متصل شده بود. این روزها، میانگین دستگاههایی که به وای فا متصل هستند به ۹ دستگاه رسیده و تعداد زیادی از پیشبینیها میانگین پنجاه دستگاه را جهت آیندهی نه چندان دور پیشبینی میکنند.
افزوده شدن دستگاههای تازه به معنی میزان مصرف بالاتر پهنای باند از شبکهی شما می باشد. روتر هم محدودیت هایی برای متصل شدن به دستگاههای گوناگون در شبکه دارد. در پایان باید گفت، هرچه میزان دستگاههایی که خواهان اتصال وای فای هستند بیشتر باشد، سرعت کلی شبکه هم کاهش پیدا می کند. وای فای ۶ راهکارهایی را پیشنهاد می دهد که مشکلات متصل شدن چندین دستگاه به یک شبکهی وایفای را حل خواهند کرد. اتصال تازه به روترها اجازه میدهد به طور همزمان، به دستگاههای زیادتری اتصال پیدا کنند و امکاناتی هم در زمان بندی تأیید متصل شدن به دستگاهها ارائه نخواهد داد. همین موارد، به طور قطعی به حفظ توانایی بالای اتصالات حتی با بیشتر شدن دستگاههای متصل شده به روتر کمک شایانی میکنند.
سرعت هر دستگاه چقدر خواهد بود؟
متأسفانه هنوز هم نمیتوان پاسخ کاملا درستی به این سوال داد. اتصالات وایفای شش الزاما و اساسا پر سرعت تر نخواهند بود. در اصل، لپ تاپی که به وایفای ۶ مجهز شده و متصل شده به روتر وایفای ۶می باشد، فقط کمی پر سرعت تر از این اتصال با وایفای پنج به اینترنت اتصال پیدا می کند. مزیتها هنگامی خود را بهتر نشان میدهند که دستگاههای زیادتری به شبکه ی شما اتصال پیدا کنند. در آن شرایط، روترهای حاضر با زیادتر شدن دستگاههای متصل با گذشت زمان مشکلاتی را نشان خواهد داد؛ اما نسل جدید به شکلی ایده آل انتقال و سرعت داده ی مورد نظر را به کلیه ی دستگاهها میدهد.
با نظر به موارد گفتهشده، نتیجه خواهیم گرفت حداکثر سرعت محصولات هوشمند همیشه بیشتر نخواهد شد؛ ولی با اجرای نسل تازه، حفظ سرعتی که کیفیت خوبی دارد در شبکههایی با دستگاههای بیشتر ساده تر میشود. جهت متصور کردن این بهبود وضعیت، منزلی را در نظر بگیرید که یک شخص در سرویس استریم مشغول تماشای آنلاین فیلم می باشد، شخص دیگر تماس ویدئویی برقرار می کند، شخص شوم مشغول بازی کردن به صورت آنلاین می باشد و یک یا چند شخص نیز با گجتهای هوشمند خود به اینترنت متصل می باشند. علاوه بر همهی آنها، محصولات هوشمند خانگی و حسگرهای مختلف را هم به آن شبکهی خانگی اضافه نمایید. سرعت اتصالات و حسگرهای عنوان شده در اتصال به اینترنت به طور قطعی بیشتر نمیشود، ولی سرعت کاربری همیشگی آنها در شرایط گوناگون، به طور قطعی پایدار و بهتر خواهد بود.
در پایان، باید توجه داشته باشید سرعت آپدیت شبکهی وایفای، به تعداد دستگاههایی دارد بستگی که به آن اتصال پیدا کرده اند. جدا از آن، نیازهای دستگاه های متصل در بهره بردن از پهنای باند هم در بالاتر رفتن سرعت تأثیر مستقیم دارد.
چگونه وای فای 6 فعال می شود؟
به طور قطعی برای متصل شدن به اینترنت به وسیله وایفای نسل ۶ به دستگاههای تازه نیاز خواهیم داشت. به گونه ای دیگر باید گفت که، مهاجرت میان نسلی در زمینه اتصال وای فای به آپدیت نه تنها نرمافزاری که سخت افزاری هم نیاز خواهد داشت. در نتیجه، نیاز است که موبایل ها و لپتاپ ها و محصولات تازه تهیه کنیم تا متصل شدن ما به اینترنت به وسیله جدیدترین نسل صورت گیرد.
نسل تازه وای فای یک دستاورد آن چنان عظیمی در صنعت شبکه به حساب نمی آید که در اثر آن، اشخاص در نظر داشته باشند به شکلی سریع به فروشگاههای تجهیزاتی مراجعه نمایند و آن را خریداری کنند. در اصل، محصولات تازه با گذشت زمان با توانایی پشتیبانی از WiFi 6 عرضه خواهند شد و کاربران به هیچ مورد خاص دیگری در این زمینه نیاز نخواهند داشت. در پایان، نیاز است تا پنج سال آینده گوشی هوشمند، لپتاپ، کنسول بازی و دیگر تجهیزات مانند این ها خود را آپدیت نمایید ، قطعا بعضی از آنها با وایفای نسل ششم عرضه خواهند شد.
روتر ابزاری می باشد که همه در ابتدا باید آن را خریداری کنند. در اصل، چنانچه روتر شما از وای فای تازه پشتیبانی به عمل نیاورد، خرید محصولات دیگر با آن توانایی سودی نخواهد داشت. اما باید گفت که در حالت برعکس، یعنی روتر وای فای شش و محصولات وای فای ۵، برتری هایی به شبکهی خانگی یا اداری افزوده میشود که از میان آن ها، باید به توانایی اتصال دستگاههای کامل تر به روتر اشاره نمود.
در هر صورت، تهیه روتر نسل تازه هم اقدامی حیاتی و الزامی به حساب نمی آید. فقط در صورتی که شبکهی شما از تعداد قابل توجهی تجهیزات با اتصال وایفای برخوردار باشد، تهیه کردن آن منطقی به نظر می آید.
چرا وای فای 6 سرعت بالاتری دارد؟
دو فناوری مهم با اسم های MU-MIMO و OFDMA سبب بالار رفتن سرعت اتصالات WiFi 6 خواهند شد. فناوری MU-MIMO اسم کاملا اختصاری عبارت Multi-User, Multi-Input, Multi-Input و به شکل خلاصه به معنی متصل شدن چند کاربر و دستگاه و خروجیها و ورودیهای چندگانه می باشد. این روزها از فناوری مذکور در روترها استفاده به عمل می آید و نسل تازه باعث ارتقا آن خواهد شد.
فناوری MU-MIMO به روتر توانایی میدهد در یک زمان خاص با چهار دستگاه ارتباط داشته باشد. وایفای ۶، این میزان اتصال را به هشت دستگاه افزایش خواهد داد.
کوین رابینسون، مدیر ارشد بازاریابی Wi-Fi Alliance در مورد فناوری خروجی و ورودی در یک زمان میگوید:
افزودن اتصالات MU-MIMO مثل اضافه کردن یک کامیون به ناوگان حمل و نقل می باشد. هر کامیون را باید که در یک مسیر جداگانه به سوی خریدار مجزایی ارسال نمایید. پیشتر، چهار دستگاه کامیون در اختیار داشتید که بعد از مملو شدن به سوی ۴ خریدار میرفتند. با وایفای شش تعداد این کامیونها به ۸ کامیون خواهد رسید.
فناوری بعدی که باعث بهتر شدن کیفیت نسل تازه وای فای خواهد شد، OFDMA می باشد. این کلمه مخفف Orthogonal Frequency Division Multiple Access می باشد که امکان عرضه داده را از یک مخابره به چندین دستگاه ممکن خواهد کرد.
رابینسون در مورد فناوری OFDMA هم از نام کامیون استفاده کرده است که به عرضه کالا به چند خریدار با یک کامیون شبیه می باشد. طبق اظهارات او، با عملی کردن فناوری که گفتیم، شبکه خواهد توانست هر کامیون را بررسی نماید و چنانچه اجناسی که در آن وجود دارند، به عنوان مثال تنها ۷۵ درصد از فضا را مورد اشغال قرار داده باشند، فضایی که حالی است را با کالاهای خریدار دیگری که هممسیر کامیون باشد پر کند. از نظر عملی، فناوی OFDMA جهت عملی کردن این مورد به کار خواهد رفت که خروجی همه سیگنال های وای فای دریافتی از روتر را بهحداکثر خواهند رساند.
مصرف باتری مناسب تر
فناوری تازه بعدی در وایفای ۶، توانایی برنامه ریزی مرتبط با روتر به وسیله دستگاهها می باشد. برنامهریزی هنگام روشن شدن آنتنها جهت جا به جا شدن و دریافت سیگنال ها کاهش میدهد. به همین دلیل، مصرف باتری کمتر شده و عمر آن بیشتر می شود.
کم شدن زمان انتظار جهت سیگنال در وایفای ۶ به خاطر امکان ویژه ای با نام Target Wake Time ایجاد خواهد شد. این توانایی به روترها امکان خواهد داد وقت های بررسی شدن اتصال با دستگاهها را مورد زمانبندی قرار دهند. اما، این مورد کاربرد زیادی در بهره مندی های روزمره نخواهد داشت. برای مثال، لپتاپ کاربران به اتصال همیشگی به اینترنت نیاز خواهد داشت و به احتمال زیاد بهره زیادی از آن توانایی نمی برد.
این توانایی به کم شدن مصرف باتری منجر خواهد شد و اکثر در دستگاههایی که ضعیفتر می باشند و به اتصال وایفای نیاز دارند. حسگرهای هوشمند و همچنین دستگاههای اتصال داده شده به اینترنت در آن، بهره بیشتری از آن توانایی خواهند داشت.
بهبود امنیت
سال پیشین میلادی، استاندارد وایفای عظیم ترین اپدیت امنیتی خود را با پروتکل تازه ای به اسم WPA3 دریافت نمود. پروتکل تازه کار هکرها را جهت یافتن رمزعبور با بهره از چند بار توانایی حدسزدن سخت میکند. همچنین باید گفت، حتی چنانچه مجرمان سایبری دسترسی به دادهها داشته باشند، کاربرد آنها هرگز زیاد نخواهد بود.
روترهای کنونی و دستگاهها توانایی پشتیبانی از WPA3 را دارا می باشند؛ ولی آن پروتکل به شکل قابلیتی گزینش ارائه خواهد شد. دستگاههای تجهیز شده به وایفای شش که در نظر داشته باشند مجوز متصل شدن را از Wi-Fi Alliance بگیرند، باید از پروتکل مذکور به شکل پیش فرض استفاده به عمل بیاورند. به همین دلیل، تعداد قابل توجهی از دستگاهها با توانایی های امنیتی مناسب تری عرضه می شوند.
محصولاتی که از وایفای ۶ پشتیبانی به عمل می آورند، آرام آرام خود را نشان می دهند. در این روزها، امکان تهیه روترهای وایفای ۶ فراهم شده است؛ ولی آنها در میان دستگاههایی که قیمت بیشتری دارند و حرفهای تر هستند قرار میگیرند. تعدادی از لپتاپها هم از آن نوع متصل شدن وایفای پشتیبانی به عمل می آورند؛ ولی همچنان در بازار آنگونه که باید گسترده نشدهاند.
ششمین نسل وایفای در همین سال برای گوشیهای هوشمند پرچمدار هم عرضه خواهد شد. تازه ترین پردازندهی پرچمدار کوالکام، که اسنپدراگون ۸۵۵ می باشد، از نسل تازه وایفای پشتیبانی به عمل می آورد و در پرچمدارانی مانند گلکسی اس 10 از آن بهره به عمل آورده شده است. اما، بهره بردن از آن پردازنده به معنی پشتیبانی نکردن حتمی از وایفای ۶ نمی باشد؛ ولی میتواند زمینه ساز بسیار خوبی برای آن باشد.