نقد و بررسی مک بوک پرو 13 اینچ 2018 اپل

مک بوک پرو 13 اینچ
در این مطلب قصد داریم لپ تاپ مک بوک پرو 13 اینچ مدل 2018 اپل را مورد نقد و بررسی قرار دهیم و تمامی مزایا و معایب آن را بیان نماییم. با ما همراه باشید. با اینکه بازار کامپیوتر عظمت و رونق سال های قبل را ندارد و این چنین دستگاه های سودمندی، حالا در بیشتر کاربری ها، گوشیهای هوشمند را به عنوان یک جایگزین بزرگ برای خود می بینند؛ ولی تولید و محبوبیت محصولات جیبی و پر طرفدار موبایل همچنان هم کمپانی های سازنده را به وداع کردن با کسب و کار کامپیوتر قانع نکرده است، در اصل طبق گزارش های مفصل گارتنر مشاهده می کنیم که در دومین سه ماهه ی سال ۲۰۱۸، میزان ورود به بازار کامپیوترها، برای اولین بار بعد از گذشت شش سال، رشد نصبتا خوبی را تجربه نموده است؛ روندی که در سومین سه ماهه ی سال 2018 هم با میزان کم تری ادامه داشته است.
در میان همه کمپانی های حاضر در جهان کامپیوتر، اپل یکی از تنها تولید کنندگانی می باشد که با داشتن فعالیت مفید در دسته ی محصولات پریمیوم، معمولا از یک وضعیت پایدار برخوردار بوده است. طبق آماری که مؤسسهی گارتنر گرفته است مشاهده می کنیم که کوپرتینونشین ها در چهار سالی که گذشته، همیشه بین شش تا هشت درصد از بازار کامپیوتر جهان را با دستگاه های گران قیمت خود در اختیار داشته است؛ به گونه ای که مؤسسههای بزرگ تحقیقاتی، میزان ساخت کامپیوترهای این کمپانی را در فصل های اخیر که فصل های مالی بوده اند ، چیزی در حدود چهار تا پنج میلیون دستگاه تخمین زده است، ولی Apple در سه ماههی سال همین سال، به علت سستی در عرضه نمودن مک بوک پروهای تازه، کاهشی هشت و نیم درصدی نسبت را تجربه نموده است.
اپل چهارمین نسل مکبوک پرو را هم در سال 2016 با تغییرات اندکی مثل حاشیه های باریک تر بدنه ، صفحه نمایش، تاچ پد کاملا وسیع و جایگزین نمودن کلیدهای ردیف Function با OLED که یک نوار باریک موسوم به تاچبار می باشد عرضه کرد، بعد از آن فقط بعد از گذشت 7 ماه، در یک رویداد WWDC 2017 در تاریخ 5 ژوئن ۲۰۱۷ برگزار شد، از مدل بروز رسانی شده مک بوک پرو با برخورداری از پردازندههای نسل هفتمی Kaby Lake اینتل، واحد پردازش گرافیک آپدیت شده و حافظههای SSD که سرعت بسیار بالاتری دارند رونمایی کرد. کوپرتینونشین ها مدل ۲۰۱۸ مکبوک را بعد از گذشت تقریبا یک سال، بدون برگزاری هیچ مراسم بزرگی ، در تاریخ (۱۲ جولای ۲۰۱۸) رونمایی نمودند و در اصل تحلیل گران یک ماه تاخیر را سبب کم شدن میزان فروش مک در سومین سه ماهه ی سال میدانند.
طراحی ظاهری مک بوک پرو 13 اینچ با نسخه ی ابتدایی چهارمین نسل هیچ تفاوتی ندارد و در اصل با قرار دادن سه مدل ۲۰۱۶، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ در کنار یکدیگر، به هیچ عنوان کاربران نمی توانند که آن ها را از هم تشخیص دهند ؛ اما با همه این ها در این سال سخت افزار مک بوک پرو به علت برخورداری از پردازندههای هشتمین نسل کافی لیک اینتل، توانایی های بسیار خوبی را به خود دیده اند. مک بوک پرو سیزده اینچی برای اولین بار از پردازنده ی بسیار خوب چهار هستهای استفاده به عمل می آورد و نسخه ۱۵ اینچی هم حالا از شش هسته ی پردازشی با حافظه های رم پر سرعت تر DDR4 استفاده می کند که این مورد می تواند بسیار عالی باشد، همچنین باید گفت که حافظهی ذخیره سازی هر دو نسخه سرعت نوشتن و خواندن بسیار بهتری را تجربه می کند که این مورد هم تأثیر بسیار خوبی بر کارکرد لپ تاپ خواهد داشت.

مک بوک پرو 13 اینچ
طراحی ظاهری
به عنوان یک مجموعه بزرگ که زیر مجموعه ای از چهارمین نسل مک بوک پرو به حساب می آید، در زمینه طراحی ظاهری ، به شکلی دشوار باید که تفاوتی میان نسخه ۲۰۱۸ با دو نسخه قبلی پیدا کرد؛ ولی این مورد آن گونه که به نظر می آید، برای کاربران دل سرد کننده نمی باشد ، به این دلیل که که بعد از سپری شدن دو سال از به وجود آمدن چهارمین نسل مک بوک پرو، همچنان هم باید که آن را با برترین ها در کنار هم قرار داد؛ با اینکه که حالا بعضی از لپ تاپهای گران قیمت ویندوزی، مانند میت بوک ایکس پرو، به دلیل بهره بردن از حاشیه های بسیار باریک صفحه نمایش، در ابعاد تقریبا مساوی، از صفحه نمایش های بزرگتری در برابر مک بوک پرو سیزده بهره مند شده اند و وزن کم تری هم دارد می باشند.اپل به توسعه دستگاه هایی بسیار با کیفیت و دقت ساخت بی نظیر همیشه شهرت داشته است؛ جهت رسیدن به درستی این موضوع، فقط باید که خط های تماس نیمه ی پایین و بالا مک بوک پرو را لمس نمایید تا از این تطابق میلیمتری کاملا هیجان زده شوید. دوره ساخت دقیق لپ تاپهای اپل سبب میشود که مک بوک پرو در شکل بسته، مثل بلوکی که کاملا جنس آلومینیوم می باشد به نظر بیاید؛ یک بلوک با پوشش کاملا خاص که زیاد هم مستعد جذب اثر انگشت نمی باشد و لمس کردن آن لذت بسیار زیادی برای کاربران دارد.
بدنه ی کاملا آلومینیومی مک بوک پرو ساختاری بسیار عالی و کاملا، چگال و مقاوم دارد؛ نوع ساختی که فقط نقطهی انفصال آن را باید سینی پایینی لپ تاپ به نظر آورد که با شش پیج پنج سو به نیمهی زیرین اتصال یافته است. کوپرتینونشین ها جلد پلاستیکی لولا در سومین نسل را هم با نمونه ای که از جنس آلومینیوم می باشد جایگزین نموده اند تا جمله «بدنهی کاملا یکپارچه ی فلزی» بیشتر از گذشته به اولترابوک جذابشان بیاید. اپل در چهارمین نسل، سیب گاز زده ی نورانی مک بوک پرو ۲۰۱۵ را هم با یک نمونه کاملا براق از گونه یاقوت کبود جایگزین نمود تا زبان طراحی مجموعه Pro با مک بوک دوازده اینچی کاملا دارای همخوانی شود.
این نسل مک بوک پرو یعنی نسل فعلی به علت کم شدن قطر حاشیه های اطراف صفحه نمایش، سبک تر و کوچک تر از نسل سومی ها می باشد؛ به گونه ای که شاهد کم شدن ۲۳ درصدی در همه حجم دستگاه را شاهد هستیم. همچنین جدا از این موارد، کوپرتینونشین ها با بروز رسانی زبان طراحی دستگاه خود، وزن کلی آن را از ۱.۵۸ به ۱.۳۷ کیلوگرم کاهش داده اند و میزان ضخیم بودن آن را نیز از ۱۸ به چیزی کمتر از ۱۵ میلیمتر یه به طور دقیق تر ۱۴.۹ میلیمتر رسانده اند و کاهش چشمگیری را در این زمینه نیز شاهد هستیم.
توزیع کاملا روی حساب جرم قطعات درونی، اصطکاک بسیار ایده آل پایه های محصول با سطح، طراحی بسیار عالی لولا ، همگی به اتفاق یکدیگر سبب شده اند تا مثل نسخه های گذشته مک بوک پرو، در نسخهی تازه هم کاربر به سادگی و بدون نیاز داشتن به نگه داری پایه، این توانایی را به دست بیاورد که صفحه نمایش مک بوک پرو را با به شکلی ساده و فقط با استفاده از یک دست باز نماید. لولاهای مقاوم و قدرتمند مک بوک پرو، توانایی چرخیدن صفحه نمایش را تا حد ۱۴۰ درجه را به سادگی برای کاربر فراهم می آورند و به سادگی از لرزیدن صفحه نمایش در هنگام بهره بردن از دستگاه در حالتهای گوناگون جلوگیری می نمایند.
با باز نمودن صفحه نمایش، آن چیزی که مثل گذشته در نگاه اول، توجه کاربر را به خود جلب می نماید، تاچ پد کاملا بزرگی می باشد که قسمت بزرگی از قسمت پایه ی لپ تاپ را در دست گرفته است. قسمت فوقانی تاچ پد دارای صفحه کلید جزیره ای مکبوک پرو می باشد که به نظر در جای بسیار خوبی قرار دارد؛ با اینکه این صفحه کلید در ظاهر با آن چیزی که قبل از این در مدل های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ دیدهایم تفاوتی زیادی به خود ندیده است؛ ولی اپل مکانیزم پروانه ای دکمه های آن را بسیار بهبود بخشیده است که این مورد هم بسیار عالی می باشد. دو سمت صفحه کلید هم پنجره های مشبک اسپیکر را مشاهده می کنیم.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، مکبوک پرو ساختار مستحکمی دارد و با وجود ضخامت کم دستگاه، بهخوبی در برابر خمیدگی از خود مقاومت نشان میدهد. نیمهی پایینی اولترابوک اپل نیز از صلبیت مطلوبی برخوردار است؛ بهطوری که با فشردن بخشهای مرکزی کیبورد، پایهی دستگاه بهخوبی در برابر فرو رفتن از خود مقاومت نشان میدهد.
بیشک یکی از نقدهای وارد به نسل چهارم مکبوک پرو، به پورتهای آن بازمیگردد، کوپرتینونشینها از سال ۱۳۹۵ (۲۰۱۶)، تمام پورتهای مورد نیاز کاربران حرفهای، مانند پورت HDMI، درگاه کارت حافظه و USB-A را از لپتاپهای سری مکبوک پرو حذف کرده و آنها را با پورتهای تاندربولت ۳ جایگزین کردند؛ اما یکی از تغییرات مثبت مک بوک پرو 13 اینچ نسبت به قبل، بهرهگیری تمامهای پورتها تاندربولت ۳ از چهار کانال PCIe است، در حالی که سال گذشته تنها دو پورت میتوانستند پهنای باند ۴۰ گیگابیتبرثانیه را در اختیار کاربر قرار دهند و دو پورت دیگر از دو کانال PCIe استفاده میکردند. خوشبختانه جک ۳.۵ میلیمتری هدفون کماکان کاربر را در لبهی سمت راست لپتاپ همراهی میکند. پس از گذشت دو سال، زبان طراحی مکبوک پرو نسل چهارم کماکان زیبا و جذاب است؛ اما دیگر بیرقیب نیست، چرا که اکنون شرکتهای نوپایی مانند هواوی و ریزر بسیار مدعی ظاهر شدهاند و شرکتهای کهنهکاری همچون دل، اچپی و لنوو نیز مسیر بهبود را طی میکنند، در دنیایی که لپتاپهای ویندوزی میتوانند نقش یک تبلت را نیز ایفا کنند، در دنیایی که ترند نمایشگرهای بدون حاشیه به صنعت لپتاپ راه پیدا کرده است، کوپرتینونشینها برای حفظ جایگاه خود باید دست به تغییرات جدیتری در طراحی مکبوک بزنند.

مک بوک پرو 13 اینچ
صفحه نمایش مک بوک پرو 13 اینچ
چند سالی می شود که اپل در نوع پنل و رزولوشن مک بوک پرو ۱۳ و ۱۵ تغییرات خاصی را اعمال نمی کند، این مورد برای نسخه های سال 2018 هم به همین شکل بوده است؛ ولی این مورد در هیچ شرایطی ناامید کننده به نظر نمی رسد؛ به این دلیل که صفحه نمایش مک بوک پرو همچنان یکی از برترین ها در جهان لپ تاپ به حساب می آید. اولترابوک ۱۳.۳ اینچی با کیفیت کوپرتینونشین ها از پنل IPS رتینا با برخورداری از رزولوشن ۱۶۰۰ × ۲۵۶۰ پیکسل و همچنین تراکم ۲۲۷ پیکسل براینچی استفاده لازم را به عمل می آورد که وضوح کاملا ایده آلی را برای همه محتوا به وجود میآورد. با اینکه ما کاربران بر این باور هستیم که برای تعداد زیادی از سازندگان محتوا،میزان نسبت تصاویر ۳:۲، استاندارد بسیار بهتری به حساب می آید؛ ولی اپل بر این باور نیست و نسبت تصاویر مک بوک پرو همچنان معادل ۱۶:۱۰ می باشد.
اپل در همین سال برای اولین بار تکنولوژی True Tone را برای دنیای مک به هدیه آورد، این تکنولوژی دقیقا طبق دمای رنگ نور محیطی برای کاربر، تراز سفید رنگی صفحه نمایش را به شکلی عوض می کند تا طبق گفته ی کمپانی تولید کننده ، از یک تجربه ی بصری کاملا ایده آل تر برخوردار شود و این به سود کاربر است. با اینکه فعال نمودن True Tone سبب ساخت تصاویر بسیار خوبی میشود؛ ولی از دقت رنگ ها را کاهش خواهد داد؛ در نتیجه کاربرانی که با اقدام به ویرایش ویدیو یا عکس می نمایند، احتمالا امکان مذکور را غیرفعال خواهند نمود. حالت Night Shift هم که میزان رنگ آبی را جهت کم کردن فشار وارده بر چشم های کاربران کاهش می دهد، هنوز هم در قسمت تنظیمات صفحه نمایش مکب وک پرو در دسترس همه کاربران می باشد.
مدل 2018 مک بوک پرو 13 اینچ از یک پنل با شماره نسخه APPA03E استفاده به عمل می آورد که با شماره نسخه پنل به کار گرفته در دو نسخه پیسین APPA033 و APPA034تفاوت های زیادی را دارا می باشد؛ ولی معلوم نیست که میزان تغییرات پنل تازه نسبت به پنل پیشین تا چه مقدار می باشد. اپل اظهار کرده است که روشنایی صفحه نمایش مک بوک پرو به پانصد نیت خواهد رسید و پنل آن شکل کامل از فضای قسمت رنگی DCI-P3 پشتیبانی به عمل می آورد که ۲۵ درصد رنگهای جدیدتر، دارای طیفهای شاداب تر از رنگ های قرمز و سبز می باشند؛ گفته های اپل تا چه میزان به واقعیت نزدیک هستند؟

مک بوک پرو 13 اینچ
جهت دست یابی به مقدار روشنایی صفحه نمایش مکبوک پرو، پیش از هر چیز توانایی True Tone را غیرفعال می کنیم، بعد از آن الگویی شطرنجی شکل تشکیل شده از دو مستطیل سفید رنگ و دو مستطیل مشکی رنگ را به کار می گیریم، در این امتحان، بیشترین مقدار روشنایی چیزی در حدود ۴۴۰ نیت می باشد که حاصل بسیار ایده آلی برای یک لپ تاپ به حساب می آید؛ ولی مقداری پایین تر رقم اعلام شده به وسیله اپل می باشد. باید بگوییم که خوشبختانه میزان روشنایی در هر چهار قسمت صفحه نمایش توزیع در یک حد وجود دارد و تفاوتهای بزرگ روشنایی در قسمت های گوناگون را نمی بینیم، در شرایطی که True Tone فعالیت داشته باشد، با نظر به گرایش همه رنگها به گرمی، میزان روشنایی افت خواهد کرد و به چیزی در حدود ۳۷۰ نیت هم خواهد رسید.
مک بوک پرو 13 اینچ ۲۰۱۸ در زمینه میزان کم روشنایی هم بسیار عالی به نظر می رسد، در این شرایط مقدار روشنایی صفحه نمایش به میزان به صفر نزدیک می شود. در این شرایط مک بوک پرو تازه را باید لپ تاپی بسیار عالی جهت بهره بردن در محیطهای تاریک به حساب آورد. اولترابوک اپل به علت رنگ مشکی کاملا عمیقی که دارد، در مورد نسبت کنتراست Native هم با ثبت نمودن عدد ۸۸۰، بسیار عالی خود را نشان می دهد.
برای سنجش دقت رنگ نمایشگر مکبوک پرو، رنگهای بهنمایش درآمده توسط آن را در سه فضای رنگی sRGB ،AdobeRGB و DCI-P3 مورد آزمایش قرار دادیم که از بین آنها، فضای sRGB بیشترین کاربری را دارد و لپتاپ اپل نیز بهترین عملکرد خود را در این فضای رنگی بهنمایش میگذارد؛ بدین ترتیب که ۱۰۰ درصد از آن را با میانگین خطای ۰.۴ پوشش میدهد، پنل MacBook Pro در فضای رنگی AdobeRGB نیز با پوشش ۷۷.۳ درصدی و خطای میانگین ۲.۸، ضعیفترین نمایش خود را ارائه میدهد. آزمایشها نشان میدهد که مکبوک پرو با پوشش ۹۹ درصدی فضای رنگی DCI-P3 ادعای اپل را تصدیق میکند.

مک بوک پرو 13 اینچ
اسپیکر
ما همیشه اپل را در بحث تجربهی شنیداری دستگاه های آن، چه آیپد ، چه آیفون و همچنین چه مکبوک تحسین کرده ایم. از سال های قبل تا به حال ، اسپیکرهای مک بوک پرو، همیشه در لیست برترین ها قرار می گرفته اند، نکته مثبت این که این مورد در مورد نسخه ۲۰۱۸ مک بوک پرو 13 اینچ هم کاملا صدق می نماید. طبق گزارشی که iFixit گرفته بود ماجرا از این قرار است که که اسپیکرها مک بوک پرو حالا از قبل بزرگ تر هم شده اند و این مورد را باید از بهتر شدن صدای خارج شده لپ تاپ هم به سادگی درک کرد. مک بوک پرو تازه صدایی بسیار عالی، شفاف و خالی از نویز تولید می نماید و حتی در بیشترین حجم هم، نباید دیستورشن در آن را متوجه شد، همچنین باید گفت که صدای خارج شده از دینامیکی بسیار وسیع و کیفیت بالایی دارد.
اپل دوباره در مورد تجربه ی صوتی دستگاه بسیار عملکرد خوبی از خود نشان داده است و در اصل اسپیکرهای اولترابوک تازه این کمپانی جزو برترین مدل هایی هستند که ما تا به حال روی دستگاهی با این ابعاد مشاهد کرده ایم. شاید بهتر است که اصلی ترین رقیب مک بوک پرو ۱۳ تازه را لپ تاپ چهارده اینچی میت بوک ایکس پرو هواوی که دارای اسپیکرهای چهارکاناله هم می باشد به حساب بیاوریم.
اپل اسپیکرهای مک بوک پرو را در دو سمت صفحه کلید گذاشته است و اظهار داشته است که با متصل کردن مستقیم آنها به قسمت منبع تغذیه، نقطهی اصلی روند تقویت صدا را بهتر از قبل کرده است تا به این شکل کاربران حرفه ای توانایی پیدا کنند در هر فرصتی به میکس نمودن موزیک یا ویرایش کردن فیلم های موجود مشغول شوند ، همچنین جدا از این موارد که گفتیم، کوپرتینونشین ها باید که دریافت نمودن صدای ورودی را هم به وسیله سه میکروفون انجام دهند.

مک بوک پرو 13 اینچ
صفحه کلید مک بوک پرو 13 اینچ
یکی از تنها تغییرات جدید ساختاری مک بوک پرو ۲۰۱۸ به بهره بردن آن از مدل سوم مکانیزم که همان پروانهای می باشد باز خواهد گشت. اپل بر این موضوع ادعا دارد که صفحه کلید مک بوک پرو تازه از مدل های پیشین صدای بسیار کمتری را دارد؛ اما بررسی های iFixit نشان از این دارد که که کم شدن نویز صفحه کلید، فقط یکی از اثرات جانبی مدل جدید مکانیزم به حساب می آید و در اصل مهندسین کوپرتینو با بروز رسانی ساختار صفحه کلید در تلاش برای رفع مشکل مهم تری بودهاند. پیش از هر چیز بهتر است که تا نظری به گذشتهی مکانیزم Butterfly و اتفاقات اطراف آن بیندازیم.
اپل این مکانیزم را برای اولین بار در سال 2015 به همراه مک بوک ۱۲ اینچی برای عموم معرفی نمود؛ مکانیزمی که طبق گفته بزرگان کوپرتینو، به علت بهره گیری از مفصل های لاستیکی، تا میزان 4 برابر میزان توانمندی بیشتری در برابر مکانیزم مرسوم قیچی برای کاربران را دارا می باشد و توانایی ساخت صفحه کلید های ظریف تری را فراهم می آورد؛ ولی صفحه کلید تازه اپل بازخوردهای مختلفی را داشته است، تعدادی از کاربران آن را نرم و روان توصیف کرده اند و تعدادی دیگر از عمیق بودن ۰.۵ میلیمتری دکمه ها ابراز نارضایتی کرده اند. دومین نسخه مکانیزم موسوم به پروانه ای سال 2016 به همراه مک بوک پرو ۲۰۱۶ معرفی شد و در نسخه ۲۰۱۷ مک بوک پرو نیز کارکرد خود را نشان داد، در این مدل دکمه ها ارتفاع بیشتری را دارا بودند تا کاربران هنگام تایپ کردن، هیچ مشکلی نداشته باشند، همچنین باید گفت که طبق بررسی های به عمل آمده توسط iFixit، سوئیچ کلیدها هم نسبت به گذشته مقداری بزرگ تر شده بودند.
اگرچه کم عمق بودن دکمه های صفحه کلید، نویز به وجود آمده در مواقع تایپ و بازخورد تقریبا محکم دکمه ها در مکانیزم موسوم به پروانهای می تواند برای تعدادی از کاربران مک بوک پرو مقداری آزاردهنده باشد؛ ولی حساسیت بسیار زیاد صفحه کلید به غبار موجود در هوا با نظر به ماهیت نرم مکانیزم پروانهای، مشکل بزرگ تر به حساب می آید ، سال پیش گزارشهای گوناگونی در مورد از کار افتادن بعضی از صفحه کلید های مکبوک پرو در اثر وارد شدن ذرات گرد و غبار به عمق دکمه ها انتشار یافته بود و برخی از همین گزارشها هم در پایان به ایجاد شکایت از اپل منجر شد.
کوپرتینونشینها که در نظر داشتند مشکلات به وجود آمده را حل نمایند، ژوئن سال ۲۰۱۸ ایده تازه ای را جهت تعویض نمودن کاملا رایگان صفحه کلید های خراب در نسخه های بین مک بوک دوازده اینچی و مک بوک پرو ۲۰۱۷ شروع نمودند و جهت پیشگیری کردن از به وجود آمدن مشکلاتی این چنینی در آینده، مک بوک پرو 13 اینچ ۲۰۱۸ را با صفحه کلیدی که صدای بسیار کمتری داشت راهی بازار نمودند؛ صفحه کلیدی که از سومین نسخه مکانیزم Butterfly استفاده به عمل می آورد. باید این مورد را هم در نظر گرفت که اپل در یک مراسم که به دلیل رونمایی کردن از لپ تاپهای تازه خود برگزار کرده بود، به هیچ عنوان در مورد ضعف صفحه کلید ها دو مدل پیشین مکبوک پرو صحبتی نکرد و فقط بر کم شدن میزان نویز صفحه کلید تأکید نمود.
بررسی های به عمل آمده iFixit نشان از آن دارد که سازندگان کوپرتینو با افزودن غشایی بر سوئیچ کلیدها، تلاش کرده اند تا احتمال وارد شدن خاک ریزه ها را به قسمت زیرین دکمه ها و خراب شدن آنها را به صفر برساند؛ اما اینگونه که به نظر می آید ارتفاع کلاهک دکمه ها هم از ۱.۵ به ۱.۲۵ میلیمتر افزایش داشته است که به احتمال زیاد فضای حرکتی زیاد تری را برای کاربران به وجود خواهد آورد. اینگونه که معلوم است غشاء سیلیکونی تا میزانی نقش یک Damper را هم بر عهده می گیرد و صدای به وجود آمده از فشردن دکمه ها را نیز کمتر می کند؛ ولی این کم تر شدن صدا در برابر نسل پیشین، چندان به نظر نمی آید.

مک بوک پرو 13 اینچ
تاچ بار و ترک پد
مقداری زیر تر از صفحه کلید، ترک پد کاملا بزرگ مک بوک پرو خودش را به کاربران نشان می دهد که هیچ فرقی با نسخه های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ هم دارا نمی باشد؛ ولی در برابر آنچه قبل تر در مک بوک پرو ۲۰۱۵ تجربه نموده بودیم، چهل وشش درصد مساحت کامل تری را تجربه می کند و قسمت بسیار خوبی هم از بخش استراحت دست ها بر روی پایهی لپ تاپ را گرفته است که قسمت زیادی می باشد. چهرمین نسل ترک پد مک بوک پرو، فضای بسیار خوبی جهت اجرا نمودن ژستهای حرکت کننده چند انگشتی را در اختیار همه کاربران قرار میدهد. حرکت کردن انگشتان بر روی قسمتی از آن که پوشش شیشه ای دارد آن به شکلی عالی صورت می دهد و تأخیر میان نشان گر و ماوس حرکت انگشتان مقدار بسیار کمی است و قابل چشم پوشی است.
این مورد را نیز در نظر داشته باشید که تکنولوژی به کار گرفته در پشت ترک پد شیشه ای چهارمین نسل، هیچ فرقی با مک بوک پرو ۲۰۱۵ دارا نمی باشد. پس از گذشت چند سال، در اواسط سال ۲۰۱۸ میلادی هم باید که ترک پد مک بوک را معیاری جهت ارزیابی کارکرد ترک پد دیگر لپتاپها در نظر گرفت؛ حتی اگر دستگاهی مثل سرفیس بوک، میتبوک ایکس پرو و سرفیس لپ تاپ با ترک پدهای زیر مجموعه درایور Precison مایکروسافت در شرایط نزدیک به آن قرار داشته باشند.
ترک پد به علت بهره گیری از موتور تپتیکی خود از ارتعاش خطی جهت شبیه سازی کلیک استفاده به عمل می آورد؛ به گونه ای که که مراحل کلیک بر روی همه سطح آن یکسان نمی باشد و برخلاف دیگر لپ تاپ ها مخصوصا لپ تاپهای ویندوزی، دکمه های تخصصی در نیمه ی زیری یا قسمت فوقانی ترک پد جهت به انجم رساندن کلیک راست یا چپ وجود نخواهد داشت. سیستم فیدبک که لامسه ای می باشد مک بوک پرو حتی امکان اجرا نمودن کلیک کوبنده تر به نام «Force Press» جهت اجرا نمودن دستورهای اختصاصی، مانند جلو یا عقب کشیدن ویدئو در آیتونز و گذراندن لحظه ای یک فایل در فایندر را هم فراهم خواهد آورد. کارکرد ترک پد مک بوک پرو به گونه ای بی اشکال می باشد که بعد از مدتی، امکان برگشتن به گذشته و بهره بردن از ترک پدی دیگر،کاملا غیر ممکن به نظر می آید.
در شرایطی که این روزها قسمت بسیار بزرگی از لپ تاپهای ویندوزی با صفحه نمایش تمام لمسی به بازار وارد میشوند، اپل همچنان به ایدهی لپ تاپ لمسی هیچ اعتقاد خاصی ندارد و در مقابل روش دیگری به نام تاچ بار را برای کاربران مک در دسترس قرار داده است. چهارمین نسل مک بوک پرو البته به جز نسخه پایه ی سیزده اینچی به جای دکمه های ردیفی Function، از یک نوار OLED باریک استفاده به عمل می آورد که با توجه به به محیط برنامه، دکمه های پویای مختلفی را در اختیار کاربران قرار می دهد. نوار باریک تاچ بار را یک حسگر اثر انگشت Touch ID همراهی خواهد کرد که با دکمه پاور لپ تاپ کاملا یکپارچه سازی شده است و با سرعت بسیار مناسبی این توانایی را دارد که هویت کاربر را شناسایی کند.
نوار باریک تاچ بار از حرکت های لمس زیادی یا سوایپ جهت به انجام رساندن دستور هایی مانند کنترل کردن صدا، جا به جا نمودن در خط زمانی فیلم یا جا به جا نمودن میان تبهای سافاری پشتیبانی به عمل می آورد؛ ولی یکی از ایرادهایی که در این مورد مشاهده می کنیم، اجباری بودن نگاه کردن به صفحه کلید برای تایپ کردن، جهت فشردن دکمه هایی مانند Esc، کنترل نمودن میزان صدا یا میزان روشنایی صفحه کلید می باشد که این مورد میتواند سرعت تایپ را تا حد چشم گیری کمتر کند، همچنین باید گفت که برای صرفه جویی نمودن در میزان مصرف انرژی، بعد از مدت نسبتا کوتاهی تاچ بار به فعالیت خود خاتمه می دهد؛ پس در نتیجه برای بهره بردن از آن نیاز به دو بار لمس کردن خواهد بود.
اپل توانایی سفارشی سازی تاچ بار را برای کاربران فراهم می آورد تا به این صورت توانایی افزایش یا کاهش آیکون هایی که در در تاچبار وجود دارند به وجود بیاید. ما توانایی اضافه نمودن میان بُرهایی مانند ساخت یک پوشه تازه یا حذف نمودن محتوا به تاچ بار را موارد خوبی در نظر می گیریم. کوپرتینونشین ها به دیگر توسعه دهندگان هم این اجازه را خواهند داد تا از توانایی های تاچ بار در اپلیکیشن یا سرویس خود استفاده لازم را به عمل بیاورند؛ برای مثال باید گفت که در محیط مرورگر کروم این توانایی برای کاربر وجود دارد تا در تاچ بار به نوار آدرس، ساخت تب تازه یا بارگذاری نمودن دوباره صفحه را عملی نماید. در کل باید گفت، بعد از سپری کردن تقریبا سه سال، تاچ بار همچنان هم آن گونه که باید، ابزاری توانمند نزد کاربران محسوب به حساب نمی آید و نباید از آن انتظار زیادی داشت.
اگر که در نظر دارید که از مک بوک پرو دقیقا مانند یک لپ تاپ ویندوزی استفاده لازم را به عمل آورید، باید در نظر داشته باشید که تعداد قابل توجهی از توانایی های ترک پد، مانند زوم کردن دو انگشتی، سوایپ یا چرخش در دسترس کاربران نمی باشد، اپل در شرایط نصب نمودن ویندوز با بوت کمپ، فقط توانایی اسکرول عمودی با دو انگشت و کلیک راست با لمس کدن دو انگشتی را برای همه کاربران در دسترس قرار میدهد. جهت بازگرداندن بعضی از ژستهای حرکتی، مجبور به نصب نمودن درایور جانبی TrackPad++ می باشید؛ ولی این درایور هم خالی از هر گونه باگ نمی باشد و کارکرد ترک پد با آن به هیچ عنوان با حالت اجرای macOS در یک سطح قرار نخواهد داشت.

مک بوک پرو 13 اینچ
سیستم عامل مک بوک پرو 13 اینچ
اپل وارد کردن به بازار مک بوک پرو 13 اینچ ۲۰۱۸ را با مدل ۱۰.۱۳ سیستم عامل macOS به نام High Sierra شروع نمود؛ ولی در حال حاضر macOS Mojave برای کاربران در دسترس قرار گرفته شده است و به سادگی میتوان روند آپدیت نمودن را برای رسیدن این نسخه خاص به انجام رسانید. از میان اصلی ترین امکانات نسخه ی تازه سیستم عامل دسکتاپ اپل باید که به مواردی پایین اشاره نمود:
یک پوسته ی کاملا تیره (Dark Mode)
یک تصویر پسزمینهی که کاملا هم پویا می باشد (Dynamic Desktop)
ابزاری جهت سامان دادن محیط در هم ریخته ی دسکتاپ به وسیله دسته بندی نمودن انواع فایلها (Stacks)
ابزار آپدیت شده ی ضبط ویدئو و ثبت نمودن اسکرین شات از محیط خود سیستمعامل
نمایش لیست گالری در فایندر
افزوده شدن برنامه های کاربردی News ،Stocks ،Voice Memos و Home
کارکرد
اپل نسخه ۲۰۱۸ لپ تاپهای بسیار عالی خود را با مقداری تأخیر در برابر رقیبان ویندوزی، به بازار وارد نمود تا به این صورت به جای بهره بردن از پردازندههای پانزده واتی Kaby Lake R یا نسخه ۴۵ واتی Kaby Lake، هر دو نسخه سیزده و پانزده اینچی مک بوک پروی ۲۰۱۸ را پشت سر هم با پردازندههای سری H و U از میان نسل هشتمی ها Coffee Lake در برای کاربران در دسترس قرار دهد. اولترابوک سیزده اینچی اپل برای اولین بار در شکل یک لپ تاپ با برخورداری از پردازندهی چهار هستهای دیده شده است و به همین دلیل در مقابل برادر پانزه اینچی خود، تغییر کامل تری را در زمینه کارکرد به کاربران ارائه میدهد؛ البته در نظر داشته باشید که کوپرتینونشین ها مدل مکبوک پرو ۱۳ را که تاچ بار ندارد همچنان با پردازندهی هفتمین نسل به دست کاربران میرسانند.
اولترابوک سیزده اینچی تازه Apple در بازارهای همه دنیا با برخورداری از یکی از دو پردازندهی Core i5 – 8259U یا Core i7 – 8559U از گروه هشتمین نسل کافی لیک اینتل برای کاربران در دسترس قرار خواهد گرفت؛ ولی مثل گذشته، در بازار کشور ما، فقط میتوان مدل i5 آن را به دست آورد. خانوادهی Coffee Lake U در دومین سه ماه ی ۲۰۱۸ تولید شد، این پردازندهها از معماری های ریز کافی لیک بهره مند هستند و با لیتوگرافی چهارده نانومتری سومین نسلی اینتل تولید و عرضه میشوند.
همه پردازندههای گروه Coffee Lake U در گروه یک پکیج کامل مالتیچیپ که دارنده پردازندهی میانی (CPU)، تراشه و eDRAM هستند ساخته میشوند که به وسیله رابطهایی با نرخ منتقل کننده چهار گیگاترنسفر بر هر ثانیه به یکدیگر اتصال پیدا کرده اند. برخلاف دیگر پردازندههای کبی لیک ریفرش، همه اعضای خانوادهی کافی لیک که میزان مصرف کمی دارند از حافظهی eDRAM و شانزده کانال در مقابل دوازده کانال کبی لیک ریفرشاستفاده لازم را به عمل می آورند. شما به عنوان کاربر این توانایی را دارید که مورد های فنی پردازنده های مکبوک پرو سیزده اینچی سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ را در یک لیست مشاهده نمایید.
قبل از اینکه در مورد کارکرد لپ تاپ از اظهار نظر خاصی داشته باشیم ، پیش از هر چیز به بروز رسانی های اختصاصی پردازنده ی Core i5-8259U در برابر نسخهی Core i5-7287U خواهیم پرداخت. قطعا اصلی ترین تفاوت به بیشتر شدن صد درصدی میزان تردها و هستهها بازگشت داده می شود که میتواند کارکرد لپ تاپ را هم به مقدار کاملا ایده آلی ارتقاء دهد. فرکانس CPU در مورد پایه از ۳.۳ گیگاهرتز نسل پیشین به ۲.۳ گیگاهرتز رسیده است که کاهش چشم گیری به حساب می آید؛ ولی فرکانس بیشینه با بالا رفتن صد مگاهرتزی به ۳.۸ گیگاهرتز دسترسی پیدا کرده است، اما این مورد را هم در نظر داشته باشید که این فرکانس فقط در مواقعی در دسترس قرار می گیرد که یک یا دو هسته فعالیت داشته باشند، در حیا همین فعالیت همه 4 هسته، فرکانس بیشینه به ۳.۶ گیگاهرتز می رسد که یعنی کاهش پیدا کرده است، همچنین باید گفت که با نظر به TDP تقریبا زیر پردازنده، فقط در بازههایی که زمان کمتری دارند این توانایی به دست می آید که به فرکانس بیشینه دسترسی پیدا کنیم. از بروز رسانی های دیگر پردازنده باید به بیشتر شدن حافظهی کش و eDRAM که به ۶ و ۱۲۸ مگابایت رسیده است اشاره نماییم.
در حالی که چندین نوع از لپ تاپهای سیزده و چهراده اینچی ویندوزی که رده بالا هم هستند مانند سرفیس بوک دو و میت بوک ایکس پرو از یک پردازندهی گرافیکی اختصاصی استفاده می کنند، کوپرتینونشین ها همچنان به این مورد اعتقادی ندارند و اولترابوک خود را بدون هیچ ماژولی، با تکیه بر بر واحد پردازش گرافیکی Iris Plus 655 اینتل به بازار وارد می کنند، اکنون باید دید که آیا دو بیشتر شدن eDRAM میتواند این واحد را به یک ماژول قدرتمند تبدیل نماید یا خیر. به این مورد هم باید اشاره داشت که از میان دو لپ تاپ ویندوزی ذکر شده، فقط سرفیسبوک دو می باشد که توانایی آن را دارد که با گرافیک GTX 1050 انویدیا خود را به خوبی نشان دهد، به این دلیل که گرافیک ده واتی MX150 میتبوک ایکس پرو زیاد هم از قدرت بالایی برخوردار نیست.
ما به جهت آنکه این توانایی را به دست بیاوریم که دید وسیعی از کارکرد مکبوک پرو را در اختیار داشته باشیم، بنچمارک ها را باید در هر دو سیستم عامل macOS Mojave و ویندوز ده به آپدیت ماه اکتبر اجرا نماییم، هان گونه که انتظار می رود، مک بوک پرو سیزده اینچی به علت بهره مندی از بالار افتن تعداد تردها و هستهها به همراه دو برابر شدن میزان حافظهی eDRAM، برزو رسانی بسیار خوبی را در کارکرد گرافیکی و پردازشی در برابر نسل پیش به همگان نشان می دهد و حتی از رقیبی سر سختی مانند میت بوک ایکس پرو با گرافیک اختصاصی، در بعضی موارد از موارد سبق بزرگی میگیرد. نکتهی بعدی که باید به آن اشاره نماییم، اختلاف بسیار کم نتیجه های به عمل آمده در محیط macOS و ویندوز می باشد؛ در نتیجه باید با صرف نظر نمودن از ایرادات ترک پد، مکبوک پرو سیزده اینچی را یک اولترابوک ویندوزی بسیار عالی از نظر کارکرد هم به حساب آورد!
macOS سیستمعاملی بسیار خوب جهت اجرا نمودن بازی ها نمی باشد؛ ولی مک بوک پرو سیزده به علت استفاده نکردن از پردازندهی گرافیکی اختصاصی، در محیط ویندوز هم این توانایی را ندارد که نظر مثبت کاربران علاقه مند به گیم های سنگین و نسبتا سنگین را جلب نماید؛ در نتیجه ما با صرف نظر نمودن از امتحان نرخ فریم گیم ها، فکر خود را بر روی اجرا نمودن امتحان استرس در دو محیط ویندوز و macOS قرار می دهیم تا توانایی های سیستم سرد کننده و مقدار پایداری کارکرد اولترابوک تازه اپل را تحت نظر پردازشی سخت و همسشگی، مورد ارزیابی خود قرار دهیم. مک بوک پرو با تاچ بار در نقطه مقابل اولترابوکهایی مانند سرفیس لپتاپ یا میتبوک ایکس پرو، جهت منتقل کردن هوای گرم از دو فن به بیرون استفاده لازم را به عمل می آورد؛ در نتیجه ما به عنوان کاربر میتوانیم انتظار مدیریت حرارت بسیار خوبی از آن را داشته باشیم.
مدت کمی بعد از تولید مک بوک پروهای ۲۰۱۸، معلوم شد که لپ تاپهای تازه اپل تحت بارهای سخت، به دلیل افزایش شدید دما، به نوسان و افت محسوس کارکرد دچار میشوند، بعضی از کاربران دلیل به وجود آمدن چنین موردی را بهره مهندسان اپل از همان سیستم سرد کننده نسل پیش برای پردازندههای قدرتمند چهار و شش هسته ای نسل تازه میدانستند؛ ولی اپل بعد از مدتی، علت افت کردن کارکرد را عم وجود یک دکمه دیجیتالی در فرم ور لپ تاپ عنوان نمود و با منتشر کردن آپدیت های نرمافزاری ریز، نبود آن را کمرنگ تر کرد.
میزان امتیاز چند هستهای مکبوک پرو سیزده بعد از ۲۰ آزمون تکرار ، در سیستمعامل macOS چیزی در حدود ۲.۸۵ و در ویندوز ده چیزی در حدود ۳.۷۶ درصد افت خواهد کرد؛ ولی میانگین افت کارکرد، بعد از بیست بار اجرا نمودن آزمون هم در سیستمعامل ویندوز ده در مقابل macOS به چیزی در حدود ۲.۱۸ درصد خواهد رسید. به این نکته هم توجه کنید که فقط میانگین امتیازی بعد از اجرا نمودن آزمون استرس از اهمیت برخوردار نیست و باید مقدار نوسان کارکرد پردازنده، حین تست را هم در نظر داشته باشیم.
با وجود پشتیبانی نمودن پردازنده از حافظه های رم پر سرعت تر DDR4، اپل فقط در مک بوک پرو پانزده اینچی از این رم ها استفاده به عمل آورده است و در اولترابوک سیزده اینچی خود همچنان از ماژولهای LPDDR3 با فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز استفاده می کند، به این نکته توجه داشته باشید که حافظههای رم DDR4 در برابر گونه DDR3 از سرعت بالاتری برخوردار هستند و همچنین ولتاژ پایین تری را دارا می باشند؛ ولی از نظر ولتاژ برتری قابل توجهی در برابر LPDDR3 (LP مخفف کلمه Low Power) دارد نمی باشند. همچنین باید بگوییم که پردازندههای محبوب کبی لیک ریفرش و کافیلیک اینتل از حافظه های رم LPDDR4 پشتیبانی به عمل نمی آورند. مدلی که ما بررسی می نماییم هشت گیگابایت حافظهی رم در درون خود دارد.
اپل در این سال برای اولین بار، تراشه ی امنیتی T2 خود را هم به مک بوک پرو عرضه کرد تا بعضی از کار های CPU را برعهده آن قرار دهد و به این شکل CPU را در شرایط بهتری قرار دهد همانگونه که می دانید CPU اگر در شرایط خوبی قرار گرفته باشد کارکرد لپ تاپ به طور کلی بهتر خواهد شد و اپل هم به این موضوع نگاه ویژه ای داشته است، تراشه مذکور با بهره گرفتن از امکانات تخصصی Secure Enclave، وظیفهی ای را در حافظه به گردن گرفته است که آن رمزنگاری کردن می باشد و بوت امن سیستم عامل را برعهده خودش قرار داده است، با توجه اینکه به عنوان کنترلرهای SSD، مدیریت کردن صدا و سیستم هم عمل خواهد کرد و به کاربر این توانایی را می دهد تا دستورات صوتی «Hey Siri» به کمک دیجیتال اپل قابل دسترسی باشند. کوپرتینونشین ها به کمک تراشه ی T2، تعمیر نمودن مک بوک پروهای تازه را برای مرکز های تعمیرات متفرقه هم غیرممکن نموده اند.

مک بوک پرو 13 اینچ
باتری مک بوک پرو 13 اینچ
برای یک اولترابوک قدرتمند و کارآمد،میزان شارژدهی کافی باتری، یکی از مهم ترین شاخصهها به حساب می آید و از اهمیت بسیار بالایی هم برخوردار است، این حقیقت تا حدی ثابت شده می باشد که تصورکردن یک لپ تاپ ارزشمند و کارآمد با بدنهی زیبا و باریک، سختافزار کاملا ایده آل و همیشه متصل شده به سوکت برق، بسیار خنده دار به نظر می آید. اپل برای حفظ نمودن شارژدهی مناسب مک بوک پرو سیزده اینچی نسل تازه این لپ تاپ یک پردازنده ی عالی که چهار هسته ای هم می باشد را به علاوه یک باتری لیتیومی-یونی پنجاه و هشت وات ساعتی روانه بازار می نماید ؛ در نتیجه میزان ظرفیت باتری در برابر ۴۹.۲ وات ساعت نسل پیشین، افزایشی ۱۸ درصدی بسیار خوبی را تجربه کرده است.
کوپرتینونشین ها ادعا دارند که مک بوک پرو سیزده اینچی تازه وارد با فقط یک بار شارژ شدن کامل و در مواقعی که روشنایی صفحه نمایش بر روی ۷۵ درصد قرار گرفته باشد ، به این توانایی می رسد که ده ساعت تماشای فیلم یا وب گردی، را برای کاربر فراهم آورد. اپل مدت عمر مفید باتری اولترابوک تازه وارد خود را در حالی که بر روی استندبای قرار گرفته باشد چیزی در حدود ۳۰ روز اعلام نموده است.